ReWeeMap 

Öntanuló távérzékelési rendszer kidolgozása a gyomnövény termőföldön történő felismerésére

Háttér információk

A Datura stramonium, mérgező gyom elterjedtsége a különböző emberi fogyasztásraszánt növényekben (például kukorica, parika, búza stb.) megnövekedett.

A Datura növények minden része veszélyes mennyiségben tartalmaz tropán alkaloidokat,amelyek mérgezőek az emberekre és az állatokra. Számos olyan eset ismert, mikor a

Datura növényi részeinek véletlen elfogyasztása következtében mérgezés, illetve haláleset történt.

Ha a gyom termése és magjai már a vetésben vannak, nagyon nehéz eltávolítani azokat, ezért a vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy megakadályozzák a gyom jelenlétét.

Middle age Farmer hold fresh organic corn cobs in his hands. Harvest care concept

ReWeeMap célja

Távérzékelésen és képalkotáson alapuló, illetve mesterséges intelligencia alapú technológiákat ötvöző szolgáltatás fejlesztése a mérgező gyomok termőföldön történő felismerésére.

A távérzékelési megoldás drón felvételeken keresztül részletes képet ad a termőterületről és az alkalmazott algoritmusoknak köszönhetően a gyomnövény korai azonosítását teszi lehetővé. A kidolgozott módszer felválthatja a jelenlegi vizuális azonosítási módszereket, illetve limitálhatja a táblák fizikai bejárását.

A ReWeeMap megoldás lényegesen megbízhatóbb és hatékonyabb módszert biztosít a kukorica és növényi nyersanyagok mérgező idegen anyagokkal való szennyeződésének megelőzésére.

Projekt partnerek:  ART21, AGRI-CORN Kft., Univer-Agro Kft, Szegedi Tudományegyetem, Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

A projekt időtartalma: 2023. szeptember 1. – 2025. augusztus 31.

A projekt az Európai Unió és az EIT Food társfinanszírozásával jöhetett létre.

További információért: lukacs.andrea@agricorn.hu